Sterren kijken in de stad

U bent van harte welkom zelf te komen ervaren hoe mooi de ruimte kan zijn vanuit de stad. Sterren kijken in de stad kan vanwege Corona op dit moment met twee volwassenen uit één huishouden, of twee volwassenen en max. 2 kinderen (< 13 jaar) uit één huishouden. U kunt met het contactformulier een aanvraag sturen en dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met u op. Informatie over de prijs kunt u vinden onder Tarieven.

Het programma

Na ontvangst bij mij thuis in Leiden (vanaf 30 juli 2021!) met koffie, thee, of warme chocomel, ziet de avond er als volgt uit (duur 2-2.5 uur):

Introductie tot sterren kijken en de instrumenten

Aan de hand van een korte presentatie over bijvoorbeeld de kijkers waarmee we werken, gaan we in op wat sterren kijken eigenlijk inhoudt en hoe je gebruik maakt van de instrumenten die er zijn.

Introductie tot de sterrenhemel van de avond en een kijkplan maken

De sterrenhemel verandert door het jaar. Aan de hand van (online) software kijken we wat er aan de hemel staat. Daarna maken we een kijkplan, gebaseerd op uw interesse en op de mogelijkheden van de avond. Doel is tenminste drie verschillende objecten uitgebreid te observeren.

Naar buiten en kijken

Vervolgens gaan we de tuin in om zelf te kijken. We observeren eerst met de ogen, daarna met verrekijkers en als laatste met telescopen. Voor dit belangrijkte deel trekken we een uur à anderhalf uur uit. (Kleed u dus warm aan!). Een korte pauze na gebruik van de verrekijkers om nog even te herhalen hoe de telescopen werken, is aan te raden. Het gaat er om dat u ervaart hoe het is om sterren te kijken in de stad! Dit betekent dus dat ú de instrumenten bedient (met mijn hulp)

Afsluiting binnen

We bespreken wat we hebben gezien en hoe we dat hebben ervaren. Uiteraard kunt u vragen stellen over het sterren kijken, over de ruimte. U kunt ook advies krijgen over het vervolg van uw hobby, of het aanschaffen van een telescoop. We kunnen eventueel een vervolgafspraak maken, bijvoorbeeld om astrofotografie eens te ervaren, of misschien om een keer op locatie te gaan kijken!