Nieuws en Agenda

Op deze pagina staan de laatste nieuwsitems rondom Sterren kijken in de stad en geplande activiteiten.

Agenda

Wanneer:     12 november 2022, 19.00-22.00
Waar:           Anton Pannekoek Instituut, Amsterdam
Wat:            
Tweede Sterrenkijken.nu evenement (https://www.sterrenkijken.nu/tweede-sterrenkijken-nu-evenement/)

Nieuws

25 september 2022

Op 25 september 2022 gingen tussen 22.00 en 23.30 de lichten uit in een groot deel van Leiden, voor het Seeing Stars Leiden project. Ik hielp hierbij mee door een "hotspot" in te vullen met enkele telescopen. Samen met Anna en Thijs - twee vrijwilligers - zette ik twee telescopen op. Vanaf een uur of half tien kwamen de eerste mensen kijken. Het weer was matig, maar af en toe waren Saturnus en Jupiter goed te zien. Dat leverde veel "Oohs" en "Aahs" op. Toen het licht uitging om tien uur klonk er applaus. Op gegeven moment was het erg druk; er stond een rij van wel bijna 100 mensen bij de telescopen!

De Universiteit Leiden schreef er later nog een artikeltje over, waarin ze zo vriendelijk waren mij bij naam te noemen!

28 februari 2022

Roel van der Heijden heeft op zijn thuiskamerplanetarium.nl site een leuke blog geschreven over zijn astrofotografie basis sessie bij Sterren Kijken In De Stad. Lees hier meer: https://huiskamerplanetarium.nl/orionnevel-fotograferen/

30 juli 2021

Op 30 juli verhuist Sterren Kijken In De Stad naar Leiden. Nu wordt het echt waarnemen vanuit de stad. Meer info over de locatie volgt zo snel mogelijk.

24 juli en 28 augustus 2020

Tijdens Stadscamping Raum verzorgde Sterren Kijken In De Stad twee 'Avondwandelingen'. Met een interactief verhaal nam ik mensen mee op een "Reis door de ruimte". Op 28 augustus klaarde het ook op en nam ik de mensen met een telescoop mee de ruimte in. Die avond bekeken we de Maan, Mars, Jupiter, Saturnus, dubbelsterren Alcor en Mizar, de Dubbele Cluster en zelfs de Andromedanevel.

Het weer werkte niet helemaal mee, maar de wandelingen waren erg leuk en de mensen zaten vol vragen over de ruimte. Misschien gingen ze met nog wel meer vragen weg dan ze kwamen, wat eigenlijk het beste resultaat is!

7 Maart 2020

De Amateur Astronomiedag der Lage Landen 2020 vond plaats bij Space Expo in Noordwijk. Ik deelde daar met 135 mensen mijn reis met Sterren Kijken In De Stad. Er waren nog meer fascinerende verhalen van mensen die vol passie bezig zijn met sterrenkijken en de ruimte. Het was een mooi evenement en ik hoop er volgend jaar weer te zijn

17 April 2019

Een tijdje terug kwam U in de Wijk langs voor een interview over mijzelf, sterrenkijken als hobby en Steren kijken in de stad én ze kwamen kijken tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen. Het filmpje van het interview en de kijkavond staat nu op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=G3SbNBmLIio

17 Maart 2019

Vanwege de Landelijke Sterrenkijkdagen 2019 ben ik samen met een collega-enthousiasteling op zondag 17 maart op de stoep gaan staan bij het winkelcentrum Vleuterwijde. We stalden een goed uur twee telescopen uit en voorbijgangers konden een kijkje nemen. De maan was goed te zien en zorgde al voor de nodige verbazing. Al met al bijna 30 mensen die ondanks het frisse weer een kijkje kwamen nemen. Dat smaakt naar meer!

En nog een eervolle vermelding voor Restaurant Olive die ons een kopje koffie kwamen brengen!

13 Maart 2019

Vanochtend stonden Joyce van Es en Remie Guit van U in de Wijk voor de deur om een "Bakkie Leidsche Rijn" te doen. We hebben een leuk gesprek gehad over het wonen in Leidsche Rijn en natuurlijk over mijn hobby en wat ik met Sterren kijken in de stad doe.

Binnenkort een linkje naar het interview (kort item van 5 minuten).

12 Februari 2019

Update: hier is een youtube link te vinden naar het uur bij Sterren kijken in de stad.

Vanavond kwamen Rens Polman (BNN, Singer/Songwriter) en Willemien van Aalst (Hoofdredacteur Human) langs tijdens de Human Luistermarathon. Ze kwamen luisteren naar Sterren kijken in de stad, maar natuurlijk zette ik ze ook aan het werk. Gelukkig was het vrij helder en dus konden we een mooie connectie maken met de maan en de ruimte. Een hele leuke ervaring. Op de foto de mensen vlak voordat we van start gingen. Twee goede vrienden en mijn vrouw deden ook mee, dus het was een gezellige boel in de tuin!

26 Januari 2019

Trouw heeft in de column "Buitenmens" een stukje gemaakt over Sterren kijken in de stad. Met dank aan Jörgen Caris voor de mooie foto tijdens een Sterren kijken op locatie. Hieronder een foto van het artikel in Trouw.

5 December 2018

Regio Leidsche Rijn.nl heeft aandacht besteed aan Sterren kijken in de stad en mij geïnterviewd over waarom ik hiermee ben begonnen.
De online versie: Bewoner in Beeld - 5 december 2018.
Hieronder een foto van het artikel in 'De Brug'.