Ervaringen

Sterren kijken op lokatie

Op 20 januari 2019 (de avond voor de maansverduistering) gingen Dorien, Wouter, Angela en Henk Sterren met mij kijken op lokatie (in hun achtertuin). Een plotselinge wolkenband leek roet in het eten te gooien, maar gelukkig prikte de volle maan daar prima doorheen. De maan bleek ook een geweldig object om het sterrenkijken eens goed te oefenen. Na drie kwartier loste de bewolking gelukkig op en konden we ook de Pleiaden en de Orionnevel bewonderen en gingen we nog even de sterrenbeelden langs, voordat de tenen te koud werden en we naar binnen gingen voor een kop thee en koffie met een koek.

Een mooie uitspraak van Wouter was "hoeveel meer er al te zien is met een verrekijker" en toen waren we nog niet eens met de telescopen begonnen! Al met al een erge leuke eerste keer van Sterren kijken op lokatie.

Leuk extraatje was dat fotograaf Jörgen Caris aanwezig was om voor Trouw enkele foto's te maken. Hieronder een "statieportret". De foto laat mooi zien dat het een leuke avond was, maar dat het uiteindelijk echt koukleumen geblazen was!

Sterren kijken in de stad

Op 15 februari 2019 kwam de familie Vleerlaag bij Sterren kijken in de stad langs. Opa, de ouders en twee kinderen lieten zich nog eens voorlichten over de sterren, want de kinderen waren al bij de JWG geweest. Kevin had zijn kijker mee, want het lukte toch niet zo goed om hiermee om te gaan. Buiten bleek Kevin erg veel lol te hebben met de grote verrekijker. Daarvoor heb ik hem wel even comfortabel geïnstalleerd, zoals op de foto te zien. De mensen gingen moe maar voldaan weer naar huis, zeker nog enthousiaster geworden om dieper in de sterren te duiken.

Op 14 februari 2019 kwamen Chiat, Geert Jan en Willem langs om Sterren kijken in de stad te ervaren. Het was een avond vol gedachtewisselingen over de geboorte van sterren en de dood van sterren, planeten en de vorming van de maan. De maan zelf was een prachtig object die avond en is uitgebreid geobserveerd, net als de Orion en nevel, de Pleiaden en de grote beer. Ook het verhaal van Cassiopeia, Perseus en Andromeda passeerde de revue. Een geslaagde avond!

Op 9 januari 2019 waren Gart en Jost de eerste officiële gasten bij Sterren kijken in de stad om zelf met sterrenkijken aan de slag te gaan. Daarnaast wilden ze meer informatie over telescopen en de aanschaf daarvan.

Na een kop thee en warme chocolademelk met een stuk appelkruimelvlaai, kwam de introductie over verschillende soorten statieven, kijkers en oculairen. De vragen kwamen al snel los. We besloten dat een poging de Pleiaden verder te bestuderen, gevolgd door de Orionnevel een mooi resultaat zou zijn voor het observeren die avond.

Buitengekomen, bleek de hoge bewolking (de befaamde witte melk) echter hardnekkig. Gelukkig moesten de kijkers nog gebalanceerd en de zoekers uitgelijnd. Dat kostte toch nog zoveel tijd (:-D) dat de bewolking langzaam aan verdween. Vanaf een uur of half tien konden ze dan eindelijk de gekozen objecten beter en beter bekijken - met verrekijkers en telescopen. Naast de Pleiaden en de Orionnevel, zijn we ook nog even bij Sigma Orionis langsgegaan, zodat ze in één sessie een sterrenhoop, nevel en dubbelstersysteem te zien kregen.

Beide broers waren enthousiast en wellicht dat er nog een vervolg in zit om de planeten eens wat beter te bekijken. Maar dan zullen we nog wel even moeten wachten!

Astrofotografie in de stad

Op 3 februari was het voor het eerst in 2 weken weer een keer echt een paar uur helder. Dat gaf voor de eerste keer de mogelijkheid de montering met drift-alignment precies af te stellen om de aardrotatie te compenseren. Dat werkte heel goed; foto's van meer dan een minuut integratietijd behoorde tot de mogelijkheden.

Gerard kwam terug voor een tweede sessie om eindelijk de Orion nevel eens vast te leggen. Ik denk dat het een goede les in geduld was. Behalve de spannende foto's, moeten namelijk ook darks  geschoten worden en bias frames. En omdat het statief zo staat afgesteld, moet iedere beweging uiterst voorzichtig gedaan worden, want de minste beweging van het statief betekent einde lange integratietijden.

Na de sessie van Gerard wisselden we van camera, zodat ik zelf ook nog wat tijd aan de nevel kon toevoegen. Het resultaat staat in de foto-gallerij.

Hieronder zie je een foto van het werken aan de opstelling nadat de montering was afgesteld. Uiterst voorzichtig dus!

Met enige hulp om de foto's op de juiste manier gecombineerd te krijgen, heeft Gerard uiteindelijk het resultaat hieronder gemaakt. Het was een grote wens van hem de Orionnevel een keer vast te leggen en hij is erg blij met het resultaat.

 

Waar 's ochtends de regen nog uit de hemel viel, was er 17 december 2018 een korte periode van vrij helder weer. Gerard kwam daarom zijn astrofotografie sessie afmaken. Het is hem gelukt om wat leuke maanfoto's te maken en een klein half uur licht te verzamelen van de Pleiaden. Hij gaat er zelf mee aan de slag. Uiteindelijke resultaten komen snel hier online.

Hij was in ieder geval erg enthouasiast. Wellicht komt hij in Januari nog eens langs om de Orion nevel vast te leggen!

Hieronder een van zijn maanfoto's.

Op 10 December 2018 was Gerard de eerste die Sterren kijken in de stad kwam ervaren. Hij wilde graag iets met astrofotografie doen. Gerard wist al veel van fotografie, dus konden we vrij snel de diepte in.

Ondanks dat het regende op het moment dat we naar buiten wilden gaan, vond hij het al erg leuk. Vooral om de kijkers te leren gebruiken. Bovendien was de koffie en de koek lekker!

Gerard houdt een uur fotografie tegoed.