Welke instrumenten zijn er om mee te kijken?
Mijn collectie instrumenten wisselt af en toe. Hieronder de instrumenten die op dit moment in gebruik zijn.
Een Newton Spiegelkijker (D=200, f/4). Deze is vooral geschikt voor DSO met een breed blikveld en is het grootste instrument waar we mee werken. Deze kijker staat op een Go-To EQ5 equatoriaal statief.
Een Maksutov kijker (D=100, f/12,5). Een compact catadioptrische kijker, vooral geschikt voor maan en planeetwaarnemingen. Kan met binoviewer gebruikt worden. Deze kijker gebruiken we voor maan- en planeetfotografie.
Een refractor (D=120, f/8,3) op een EQ-5 statief. Hieraan denken de meeste mensen waarschijnlijk bij het woord "telescoop". Een heerlijke kijker voor compacte Deep Space objecten, het splitsen van dubbelsterren, maan- en planeetwaarnemingen.
Een Orion 80 ED Doublet refractor (D=80, f/7,5). Dit is een oude telescoop, maar met hoogwaardige optiek. Heel geschikt als kijker voor astrofotografie, maar ook voor maanwaarnemingen. Hele goede allrounder. Weinig kleurfouten.
Een 70mm ED Doublet refractor (D=70, f/6). Compact, makkelijk te hanteren, brede blikvelden, fatsoenlijke kleuren; het werkpaard voor astrofotografie en het standaardinstrument voor wie de beginner sessie astrofotografie komt doen.
Verrekijkers; 8x25, 10x50 en 15x70 verrekijkers: eenvoudige instrumenten, maar vormen een mooie basis om het verschil te zien tussen het blote oog en een kijker. Bij juiste afstelling geeft het kijken met twee ogen (in tegenstelling tot bij een telescoop) in sommige gevallen een groot voordeel.
Camera's; Canon EOS 700D en 700Da: standaard en full spectrum gemodificeerde DLSR met APS-C chip. Deze camera's zijn bijzonder geschikt voor Deep-Sky fotografie, of overzichtsfoto's van de maan. ZWO ASI 290MC: een kleuren planetencamera, waarmee mooie detailopnames van de Maan gemaakt kunnen worden, of de planeten in beeld gebracht kunnen worden. Met deze camera is ook Electonically Assisted Astronomy mogelijk.