Astrofotografie in de Stad: Introductie

U bent van harte welkom zelf te ervaren hoe astrofotografie in de stad werkt. Ik ga er dan vanuit dat u enige ervaring heeft met sterren kijken en op hoofdlijnen weet hoe de instrumenten werken. Astrofotografie in de stad kan vanwege Corona op die moment met maximaal 2 personen. U kunt met het contactformulier een aanvraag sturen en dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met u op. Informatie over de prijs kunt u vinden onder Tarieven.

Het programma

Na ontvangst bij mij thuis in Leiden (vanaf 30 juli 2021!) met koffie, thee, of warme chocomel, ziet de avond er als volgt uit (duur 2.5-3 uur):

Korte introductie tot astrofotografie

Aan de hand van een korte presentatie en een introductie tot de instrumenten gaan we in op de basis van astrofotografie. We leren over Light Frames, Dark Frames, Bias Frames en Flat Frames, maar ook over volgen, integratietijd en ISO-waarden voor Deep Sky astrofotografie. Ook is het belangrijk iets te weten van Lucky Imaging, Framerate, Gain en het Stacken van frames uit een video tot foto's bij planeetfotografie. We gaan kort in op de software voor het maken en opslaan van de foto's (of video's).

Kijkplan maken

Met behulp van (online) software inventariseren we geschikte objecten voor de avond en selecteren er 1 of 2 (afhankelijk van de mogelijkheden, kwaliteit van de lucht en de interesse). We controleren het te verwachten beeldveld met de camera. We maken een plan voor de instellingen van de camera.

Naar buiten en fotograferen

We stellen het statief op en lijnen grof uit op het noorden (pool-uitlijnen is helaas niet mogelijk en op dit moment is er geen Go-To) en bevestigen de kijker. We stellen de zoeker af en vinden ons eerste object. Na bevestiging van de camera stellen we m.b.v. een nabije ster zo precies mogelijk de focus in. Hierna maken we een serie testvideo's of -foto's om de juiste instellingen te bepalen, waaronder de maximale volgtijd. Vervolgens gaan we aan de slag! Voor dit belangrijkte deel trekken we anderhalf uur uit. (Kleed u dus warm aan!). Het gaat erom dat u ervaart hoe het is om aan astrofotografie in de stad te doen! Dit betekent dus dat รบ de instrumenten bedient (met mijn hulp).

Eerste bewerking
Aan de hand van de opgenomen video's/foto's maken we een eerste bewerking (het stacken, of opstapelen). Als eindresultaat krijgt u in ieder geval de gestapelde foto toegestuurd. Deze kunt u thuis zelf verwerken, bijvoorbeeld in Adobe Photoshop, of vergelijkbare software.

Ik kan deze ook voor u verwerken tot de uiteindelijke foto. Hiervan kunt u voor een vast tarief de digitale kopie ontvangen.

Foto-Apparatuur

U kunt gebruik maken van een Canon EOS 700D DSLR camera voor de Deep Sky fotografie en sinds kort ook van een astrogemodificeerde Canon EOS 700D. Ook kunt u uw eigen camera gebruiken. Er is de mogelijkheid Canon EOS camera's, Nikon D camera's en Pentax K camera's te koppelen aan verschillende telescopen. Andere type camera's zijn helaas niet mogelijk. Voor planeetfotografie gebruiken we een ZWO ASI 290 mc planeetcamera.