Vanuit de stad de ruimte in

Vanuit de stad zijn veel objecten aan de sterrenhemel te bekijken. Onder Foto's staan foto's van enkele objecten ter illustratie - allemaal gemaakt vanuit mijn tuin in Leidsche Rijn.

De Maan, planeten, dubbelsterren
Felle objecten zijn 's nachts vanuit de stad met het blote oog te zien: de Maan, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus (en soms Mercurius). Door een verrekijker gaat een nieuwe wereld open: de kraters op de maan krijgen diepte, de manen van Jupiter worden zichtbaar, de ringen van Saturnus en de fase van Venus. Met een telescoop vliegt u ineens boven het object. Dubbelsterren kunnen ook fascinerende objecten zijn. Sommige zijn al met het blote oog te zien (zoals Mizar en Alcor in de Grote Beer), andere zijn een uitdaging om in een telescoop te onderscheiden (zoals Rigel A en B).

Heldere Deep Sky Objecten (DSO)
DSO zijn objecten die verder weg in de ruimte liggen (buiten ons zonnestelsel), zoals sterrenhopen, nevels, en melkwegstelsels. De 110 bekendste DSO objecten staan in de zgn. Messier Catalog en zijn grotendeels vanuit de stad te zien met een verrekijker of telescoop. Voorbeelden hiervan zijn de Andromedanevel (M31), de Orion Nevel (M42), de Ring Nevel (M57), de Halternevel (M27) en tientallen sterrenhopen en sterrenstelsels.

Andere Deep Sky Objecten
Naast de Messier Catalogue bestaan er andere, zoals de NGC Catalogue. Hierin staan nog meer uitdagende objecten die ook vanuit een stad in beeld te brengen zijn; is het niet met het blote oog, dan wel door middel van astrofotografie! Daarnaast zijn er nog zgn. asterismen. Dat zijn verzamelingen van sterren die vanuit de Aarde gezien een mooi, of interessant patroon vormen, maar niet per sé in de ruimte echt bij elkaar staan. Een voorbeeld hiervan is de 'Kledinghanger'.

Vanuit de stad is voor een leven lang aan mooie objecten in de ruimte te zien. Kom langs om het zelf te ervaren!