Turen naar de hemel

Er zijn een heleboel manieren om naar de sterrenhemel te kijken. De belangrijkste instrumenten, waar u ook mee kunt kijken als u langskomt om sterren te kijken in de stad, zijn:

Uw ogen; sterrenkijken begint met de ogen. Daarmee leert u de sterrenhemel beter kennen, zodat u ook sneller leert om met de andere instrumenten om te gaan. Ook met uw ogen alleen is al meer te zien dan u wellicht denkt.

Verrekijkers; de eenvoudigste stap (iedereen heeft nog wel ergens zo'n ding liggen... op zolder wellicht?) om meer te kunnen zien. Het geheim van een kijker is eigenlijk dat de lens uw pupil vervangt; u kunt ineens veel meer licht opvangen, dus worden zwakkere objecten zichtbaar. Verrekijkers zijn makkelijk in gebruik, hoeven niet af te koelen en vereisen meestal geen statief. Overweeg eerst eens een verrekijker, voordat u aan een telescoop begint.

Telescopen; er zijn veel specialistische instrumenten om naar de hemel te turen. Er zijn lenzenkijkers, spiegelkijkers en kijkers met een combinatie van beide. Sommige kijkers zijn meer geschikt voor planeten, of de maan, andere kijkers zijn juist bedoeld om naar objecten diep in de ruimte te kijken. Dan zijn er ook nog verschillende statieven waarop kijkers staan; equatoriale statieven om objecten te volgen door de draaiing van de Aarde te compenseren, en statieven met een motor of computersturing, of simpele statieven voor op een tafel. Iedere telescoop heeft een eigen doel en iedere kijker vraagt om een bepaalde ervaring met sterren kijken.