Welke instrumenten zijn er om mee te kijken?

Mijn collectie instrumenten wisselt af en toe. Hieronder de instrumenten die op dit moment in gebruik zijn.

Een Newton Spiegelkijker (D=150/F=750 mm). Deze kijker is vooral geschikt voor DSO met een breed blikveld. Deze kijker staat op een EQ5 equatoriaal statief met volgmotor. Als u langstkomt om DSO-astrofotografie te ervaren, is dit het instrument dat we gebruiken.

 

 

 

Een Rutten-Maksutov kijker (D=150, F=1800 mm), vooral voor maan- en planeetwaarnemingen. Deze kijker staat op een EQ5 statief met volgmotor. Als u langskomt om lucky imaging te ervaren, is dit het instrument dat we gebruiken.

 

 

Een refractor (D=102, F=600 mm) op een EQ-5 statief. Hieraan denken de meeste mensen waarschijnlijk bij het woord "telescoop". Goed geschikt voor deep sky waarneming en voor beginnende astrofotografie.

 

 

 

Een refractor (D=90, F=900 mm) op een EQ-2 statief met simpele volgmotor. Goed geschikt voor maan/planeten/dubbelsterren en als kijker voor publieke evenementen.

 

 

 

Een Newton Dobson spiegelkijker (D=100, F=400 mm) voor op tafel. Makkelijk in gebruik en vooral geschikt om bij lage vergroting de hemel te verkennen.

 

 

 

Verrekijkers: 8x25, 7x50 en 15x70 verrekijkers: eenvoudige instrumenten, maar vormen een mooie basis om het verschil te zien tussen het blote oog en een kijker. Bij juiste afstelling geeft het kijken met twee ogen (in tegenstelling tot bij een telescoop) in sommige gevallen een groot voordeel.